Cuma, Aralık 01, 2006

Anlamlı Ziyaret

Bugün trafikte binlerce insanın perişan olmasına sebep olacak olan gergin olaydan bahsetmek istiyorum biraz. Şimdiden herkeslere sabır diliyorum, iyi ki İstanbul’da yaşamıyorum. Büyük ihtimal ziyaret bittiğinde bu gerginlik unutulacak ve papa İstanbul’a hayran kaldı felan gibi haberler duyacağız.

Papa 16.Benedict’in İslam’a yönelik dünya genelinde yankı bulan sözlerinin ardından Müslüman bir ülkeye yapacağı ilk ziyaretin amacı güya efendim dinler arası diyaloga bir şans sunmakmış. Sunmasın efendim, şu ana kadar hangi din faydasını görmüş ki bu türden ziyaretlerin. Bosna’da neredeydiniz, dünya savaşlarında neredeydiniz ki buraya da gelince anlamlı bir iş yapacaksınız.

Papanın nerde, ne zaman, ne yapacağı ve de ne söyleyeceği belli olmadığı için tek parça gelip, tek parça dönmesini dilediğimiz ziyaretinde, bu ülkede papa suikastından sabıkalı ve de tecrübeli yeni bir Ağca bulmanın sıkıntısını çekmeyiz herhalde. Ne kadar önlem alınırsa alınsın, eğer papanın kendisi çok öldürülmek istiyorsa, bunun bir yolu kolayca bulunur yani. Hoş böyle bir şeyin altından nasıl kalkarız onu da bilemiyorum ama. Bize hiçbir yararı olmayıp ta yalnızca zararı dokunabilecek bu ziyarette, Diyanet İşleri Başkanı’nın basın toplantısında papaya giydirdiğini, papanın da dersini almış gibi göründüğünü, papanın Almanya’daki sözlerinin rövanşını aldığını ve üstelikte Başkan’ın işlemeli kıyafetiyle de papayı oldukça ezdiğini fark etmedik değil yani.

Birde ayrıca merak ettiğim bir konu varki, kamusal alandaki dini simgelerin kabul edilmediği ülkemizde, acaba papanın kendisi baştan aşağı bir dini simge değil miydi?

3 yorum:

Firat dedi ki...

Papa'nın ziyareti aslında üstü kapalı bir özür dilemedir. Pekala ayasofya'da da dua edebileceği gibi kalkıp Sultan Ahmet'te dua etmesi de büyük bir jest kanımca. Katolik inancına göre Papa'lar özür dilemiyor. Çünkü onlar hata yapmayan insanlar. Fakat devletlerin özür dileme metodları farklı olduğu gibi Papaların da özür dileme metodu farklı.

Bir hadis'te diyorki başkalarının dinine sövmeyin ki onlarda kalkıp sizin dininize sövmesinler. Bu manada İslam her dine saygı göstermektedir. Kimse doğarken hangi dine mensup olacağını belirliyemiyor. Bu manada bu dünyada beraber yaşamamız gerekli.

İstanbul trafiğine gelince, bu İstanbul'a has bir sorun. Kim gelirse gelsin istanbul trafiği kitleniyor. Tabi bu sefer daha çok güvenlik önlemi alındığından dolayı biraz daha kitlendi. Ama bu konuda suçlu aranmaması gerekli.

Evet Papa bir halt yedi kalkıp İslam hakkında hoş olmayan sözler söyledi. Fakat lisan-ı haliyle de özür diledi. Kalkıp mitinglere düşüp papa gelmesin dememiz mi gerekiyor du?

Adsız dedi ki...

Selamlar,
Ben bir aralar istanbul'da bulunduğumda misafir olduğum arkadaşlarımın İstanbul'un trafiğinde büyük bir zevk aldıklarını farkettim.O trafikte günün yorumlarını yapıp, radyo dinleyip eğleniyorlardı.Eğer bir yere yetişme telaşeleri yoksa bu İstanbullular artık trafiği eğlence haline getirmiş durumdalar.Bunun için üzülmeye gerek yok öncelikli olarak.
Papa'nın ziyareti ise Türkiye'nin reklamı açısından iyi oldu.cnn, bbs, fox bütün kanallarda Türkiye'yi anlatıp uzun uzun görüntüler verdiler. Genelde Türkiye ile ilgili olarak polislerin birilerini dövme görüntülerini verdikleri için gözüme güzel göründü.
Dinler arası diyalog fikri ise çookk uzun zamanlardan beri süregeliyor. Bu dinler arası diyalog Selahattin Eyyübi Kudüsü aldığında bütün din temsilcilerinin ibadetlerini serbestçe yapma imkanı verdiği için o zamanda gündemdeydi.
Papa görevinin gereklerini yapıyor, bizim de bir halifemiz olsaydı herhalde aynı şeyleri yapacaktı.Bazı dava adamları uç şeyler söyleyerek davalarını gündemde tutmak isterler.Bu herzaman böyledir. İster hizbullahcı olsun, ister papa olsun isterse yahudu olsun genelde böyledir.
Biraz uzun oldu sayfadaki herkese selamlar....

hilal dedi ki...

Sayın Anonymous,
bu konularda fazlaca iyimser gördüm sizi...