Yüksek ve güzel bir sıfat olan sabır, Peygamberlerin sıfatı (ahlakı) dır. Kur'an-ı Kerim'de Allahu Teala sabreden kullarını methetmiştir. Zümer suresinin 10. ayetinde de:...''Şüphe yokki sabredenlerin mükafatları hesapsız olarak ödenecektir.'' buyuruluyor.
Bir Hadis-i Şerifte de buyuruluyorki: ''Sabredenlere kıyamette o kadar sevab verilirki, mizansız ve hesapsız, yağmur yağar gibi ihsanlara kavuşurlar. Dünyada sıhhatli yaşayıp keder görmeden ölen kimseler, onları ve sevaplarını görünce: Keşke dünyada iken vücudlarımız makas ile parça parça olsaydı da, bizde şimdi bunlar gibi sevablara kavuşsaydık.'' derler.
Yine bir Hadis-i Şerifte: ''Musibetlere sabır, taatlere devam etmek nurdur.'' buyurulmuştur.
''C.Allah bir kuluna hayır murad ederse, ona dünyada peşinen bir musibet, meşakkat verir.''
''Mümine gelen her musibetle, hatta bir diken batmasıyla da Allah onun hatalarını örter.'' Musibetler günahkar bir kulun günahlarına kefaret olur. Musibetlere karşı da sabır ve şükür ile mukabele edilmelidir.
Takdir edilen nice cezalar, tevbe vesilesiyle ata kanunu ile affedilebilir. Takdir edilen ceza değişikliğe uğrar. Başımıza gelen bütün hadiselerin yaratıcısı elbetteki Allah'tır. Allah gelmiş gelecek herşeyi bilir. Sebepleri de halkeden O'dur. Yalnız kul seçiminde özgürdür. İyi veya kötüyü seçer. Yalnız hangi seçimi yapacağını da Allah önceden bilir. Levhi mahfuzda yazılmıştır ve işte buna da kader denir. İnsan gideceği menzile ancak kendisi, cuzi iradesiyle karar verir.
Bakara suresinin 155 ve 156. ayet-i kerimesinde de: ''Sabredenlere müjde ver. Onlara bir musibet geldiği zaman onlar: ''İnna lillah ve inna ileyhi raci'un'' yani, biz Allahu Teala'nın mahlukuyuz, kullarıyız, elbette ona döneceğiz, derler.'' buyurulmuştur. Hadis-i Şerifte de: ''Bir musibet zamanında, ''İnna lillah ve inna ileyhi raci'un'' diyene Allahu Teala o musibet yerine bir murad ve ona karşılık ihsanda bulunur.''
Dünyada gelen musibette, ahirette büyük sevab ve mükafat vardır. Dünyadan ahirete rağbete sebep olur. Dünyanın fani olduğunu göstererek hırs gibi kötü huylardan kalbi kurtarmaya vesile olur.
Bir kimse dört belaya sabretmedikçe kamiller derecesine kavuşamazmış: Düşmanın şamatasına, dostların ayıplamasına, cahillerin dil uzatmasına ve arkadaşların hasedine.
Bir kimse dünyada belalara sabretmedikçe sıddıklar derecesine kavuşamazmış. Allahu Teala bir çok peygamberini sabır sıfatıyla vasfedip övmüştür. Bütün Peygamberlerin en faziletlisi olan 5 peygamberin büyük sıfatlarından birisi de SABIRdır.
Bu bakımlardan sabır hayatımızdaki en ehemmiyetli meziyetlerden biri olmalıdır!
1 yorum:
nekadar rahatlatiyor insani böyle oldugunu bilmek yada düsünmek. Ama keske bunu heran hatirlayabilsek ne yazikki insan sadece ihtiyac duydugunda sariliyor bazi seylere yada hissediyor hayatindaki eksik yanlari tutunmak istiyor biryerlerden hayata acisi gecinceye kadar belkide sonra yine unutuyor ve belkide en iyisi unutmaktir kabullenmektir yoksa nasil yasar insan bildikleriyle? diye dusunurken sariliyor sarilmasi gereken gercek hayata ama bunu neyazik ki cok azimiz yapabiliyoruz ......
Yorum Gönder